Nieuws

Nieuwsbrief 11 maart 2022

Cursus Palliatieve Zorg
De afgelopen maanden zijn de cursussen zoveel mogelijk doorgegaan – verschillende via Zoom, wat goed blijkt te werken als de groep beperkt blijft tot 6 mensen. Verschillende op locatie, in Amsterdam, Maastricht, Eindhoven, Helmond en Elsloo. Variërend in leeftijd van 26 tot 79 jaar. Met verschillende achtergronden qua werk, religie en land van herkomst. Zoals een voormalige verloskundige, voor wie begin en einde van het leven dicht bij elkaar ligt. Moslima’s, rooms-katholieken, protestanten, evangelischen, boeddhisten en hindoes en ook degenen die zich niet thuis voelen bij een religieuze stroming, maar wel willen verbinden met de spirituele laag. Spirituele zorg is zo’n belangrijk domein van palliatieve zorg. Land van herkomst variërend van Turkije, Pakistan, Indië, Suriname, Curaçao, Indonesië, België, Duitsland en natuurlijk Nederland. Ieder met een unieke inbreng en vragen. Heel leerzaam, verbindend en inspirerend, ook voor mij.

Momenteel is de cursus Palliatieve Zorg van start gegaan in Ouderkerk aan de Amstel. Een divers gezelschap van zes zorgverleners. Werkzaam in een hospice, op de Intensive Care, thuis bij mensen met dementie, in het verpleeghuis en thuis bij kinderen in palliatieve zorg. Een van hen zei: “palliatieve zorg vraagt om te kunnen verbinden met de ander en wat vind ik dat moeilijk. Daarom zit ik hier.” Raakte me, zo recht uit het hart. Ook via Zoom zes deelnemers, van Heerlen tot Veenendaal, van Nijmegen tot Rotterdam. Duidelijk te bemerken hoe Covid zijn sporen na laat onder zorgverleners, hoe sommigen de uitputting nabij zijn en hoe dapper ze zijn in het aanwezig blijven.

21 maart gaat er weer een cursus Palliatieve zorg online van start, waar nog plek is voor twee deelnemers! Ook nog twee plekken vrij bij die op 5 april van start gaat in Eindhoven, deze is live. Mocht je interesse hebben, laat het weten. Klik hier voor verdere info.

Cursus Teamontwikkeling
In het najaar bied ik ook weer een cursus Teamontwikkeling aan. Zowel met een bestaand team als individueel te volgen. Om zo het geleerde mee naar je team te nemen. Zoals zorgverleners werkzaam in het hospice dat gedaan hebben. Of zoals een team na een fusie dat in zijn geheel gedaan heeft. Aanvang op 6 oktober van 13-16 uur op donderdagmiddagen in Eindhoven. Meer info vind je hier. Je kan je al aanmelden.

Begeleiding / coaching
Ik heb ruimte voor een aantal begeleidingstrajecten, dus als je meer wil weten, neem contact met me op of plan een vrijblijvend intake gesprek met me in, kan ook via Zoom.

In opleiding
Zelf ben ik ook weer aan de studie. Drie jaar geleden ben ik opgeleid tot rouwbegeleider bij Land van Rouw en doe nu de vervolgopleiding van een jaar tot rouwtherapeut. Heel boeiend, inspirerend en intensief. Spannend in eerste instantie om weer in een nieuwe groep en intervisiegroep te stappen. Ben nu blij er deel van uit te maken.

Lees ook mijn nieuwe blog
Mijn blog is een tijdje blijven liggen. Eerst door de grote hoeveelheid cursusgroepen. En toen de Russische inval in Oekraïne. De eerste dagen kwam er bij mij niets uit mijn handen. Zo groot wat er gebeurde, zo klein voelde ik mij, zo machteloos, alsof alles in het niets viel, niets meer van belang leek. Zoals het posten van mijn blog. Nu ben ik meer gedoseerd het nieuws aan het volgen, dat te doen wat me kalmeert en doen wat ik wel kan. En dat is o.a. contact zoeken met de mensen om me heen, met jou, zoals nu via deze nieuwsbrief en het delen van mijn blog. Je kan hem hier lezen.

Als je wil reageren op mijn nieuwsbrief of blog, welkom! Aanmelden voor mijn nieuwsbrief kan door dit te mailen naar ciskaroth@gmail.com