Instructies Houd-jezelf-vast oefening

INSTRUCTIES OEFENING “HOUD-JEZELF-VAST” OEFENING

Het maakt niet uit welke hand (rechts of links) in welke positie gaat. Experimenteer om erachter te komen wat voor jou goed voelt.

Zorg ervoor dat je de Felt Sense zo goed mogelijk doet terwijl je deze oefening doet. Dat betekent dat je alle sensaties voelt en opmerkt terwijl ze door je heen gaan, zoals naar een stroom kijken en de kleuren, vormen, energie, geluiden en beweging opmerken.

  1. HOOFDZIJDEN Plaats je handen aan weerszijden van je hoofd. Denk na over hoe je je gedachten begrenst. Je creëert nu de zijkanten van een container die je gedachten bevat. Voel de sensatie tussen je handen (wat merk je op met je zintuigen).
  2. HOOFD VOOR-ACHTER Plaats een hand op je voorhoofd en een hand op de achterkant van je hoofd. Voel de container rond je denken. Voel de sensatie tussen je handen (wat merk je op met je zintuigen).
  3. VOORHOOFD – HART Plaats één hand op je voorhoofd en één hand op je hart. Kijk of je enkele sensaties tussen je handen kunt voelen (wat merk je op met je zintuigen).
  4. HART – BUIK Plaats een hand op je hart en een hand op je buik – deze kan boven of in de buurt van je navel zijn. Voel de sensaties tussen je handen (wat merk je op met je zintuigen).
  5. SOLAR PLEXUS – HOOFDBASIS Plaats een hand op het punt boven je buik en recht onder je ribbenkast – en de andere hand achter de basis van je hoofd – halverwege de basis van je hoofd en halverwege je nek. Het midden van je hand moet zich boven de diepste inkeping bevinden. Voel de sensaties tussen je handen (wat merk je op met je zintuigen).

Aan het einde van deze reeks kan je je rustiger voelen dan toen je begon, en de uitdagingen van het dagelijks leven beter aankunnen dan wanneer je helemaal opgefokt of in paniek bent.

Zie hieronder de illustratie van de oefening.

Bron: deze oefening om jezelf te kalmeren (self soothing exercise) heb ik (Ciska Roth-Baljeu) geleerd van Gwen Timmer (Praktijk Parabel), die deze oefening heeft van Peter Levine. De illustratie is gemaakt door Heidi Hanson.