Enneagram

Het enneagram, een ontwikkelingsmodel, beschrijft negen verschillende persoonlijkheidstypen op het gebied van voelen, denken en doen. Als je herkent wat je in beweging brengt, wat jouw automatische patronen zijn, kan het als een procesversneller werken. Je kunt dan immers stoppen met wat je altijd deed en bewust een andere keuze maken. Ook geeft het inzicht in hoe je je onder stress beweegt en geeft het de richting aan van je ontwikkeling.

Hoe ontdek je je enneagramtype?

  • door zelfobservatie en zelfonderzoek: wat maakt dat ik doe wat ik doe, voel wat ik voel en denk wat ik denk? Dit gaat nooit vanzelf, maar is te trainen. Erover lezen en vragenlijsten invullen kan helpen: een mooi boekje is Het ware enneagram van David Daniels, waar ook een vragenlijst instaat. In mijn cursus Palliatieve Zorg of mijn training¬†Communiceren m.b.v. het enneagram, reik ik meer handvatten aan.
  • een enneagraminterview af laten nemen: gedurende 1 1/2 uur word je bevraagd door een gecertificeerd enneagram trainer op grond van jouw levensverhaal. Ieder heeft een blinde vlek en de ander ziet iets wat jij niet ziet of voor jou vanzelfsprekend is. Ik ben je hierin graag ter wille. Neem contact met me op als je graag een enneagraminterview wilt!
  • een training Communiceren m.b.v. het enneagram,¬†waarbij je als groep een drietal keer bij elkaar komt en waarbij ook een drietal individuele sessies plaatsvinden. Via de mail, via skype of face-to-face. Ben je ook benieuwd wat jezelf en anderen drijft? Wil je ook graag jezelf en anderen beter begrijpen? Meld je dan aan voor deze training!
  • enneagrampanels beluisteren, zodat je de verschillen en overeenkomsten van de verschillende enneagramtypen ziet, hoort en ervaart. De Enneagram Stichting Nederland o.a. organiseert¬† twee keer per jaar een dag waarop deze plaatsvinden. Van harte welkom. Zie www.enneagramstichting.nl Zelf begeleid ik ook enneagrampanels.

Wat levert het je op?

  • het geeft bewustwording van je drijfveren: je gaat je automatische patronen herkennen, erkennen en deze met milde aandacht onder ogen zien. Deze patronen ontstaan in je vroege jeugd, waar hechting en trauma’s een rol kunnen spelen. Het geeft meer inzicht en begrip voor jezelf en je familiesysteem. Je gaat ontdekken wat deze patronen je gebracht hebben en hoe ze je belemmeren. Het vermogen te herkennen waar je automatisch toe neigt, maakt dat het een procesversneller kan zijn in je ontwikkeling.
  • je herkent en krijgt inzicht in je kernkwaliteiten (en die van een ander). Ook herken je je valkuilen, uitdagingen en allergieen, zodat je beter voor jezelf (en de ander) kan zorgen.
  • het geeft taal en bevordert de communicatie: je beschrijft wat je voelt, denkt en doet zonder oordeel, waardoor je jezelf meer kan laten zien en begrijpelijk maken voor de ander. Zeker als je elkaars enneagramtype kent, maakt dat het makkelijker is om naar elkaar te luisteren en feedback te geven met een glimlach.

Voor meer inleidende informatie over het enneagram