Welkom

De stenen op de foto vond ik tijdens mijn vakantie in Asturias (Noord-Spanje). De onderste steen zag ik in de zee liggen; ik werd aangetrokken door de zacht blauw-groen-grijze kleur; de steen vertoont bovenop een grote scheur (maar die zie je niet), afgeschermd door de middelste steen. De middelste steen vond ik ook in het water, nat toont hij zich bijna zwart. De witte steen lag naast me in het zand. Toen ik hem in mijn handen had, met het zonlicht erop, had ik zo’n wow moment, de woorden pure joy gingen door me heen. Ze zijn voor mij een metafoor voor de grond van mijn bestaan, zoals de onderste steen, inclusief scheuren, maar in wezen heel gebleven. De steen in het midden staat voor hoe ik overleefd heb en scheuren heb afgedicht. De witte ronde steen voor mijn levensvreugde en levensenergie. En dat ik besluiten kan waar ik mijn aandacht op richt.  Alle drie mijn aandacht waard, ze horen bij mij.

Ook in mijn cursus palliatieve zorg komt de aandacht voor de hele mens naar voren. De eerste module van de cursus palliatieve zorg begin ik tegenwoordig met een fragment van het gedicht Welkom van Floortje Agema (Uit: Jij wordt gekend):

Welkom

Ik ontmoet jou

Je bent welkom

Met alles wat er is

Je kracht, je pijn, je wijsheid

Je verlangen en gemis

Met je woorden en je stilte

Vertel je je verhaal

De verwonding en de heling

Het vroeger en het nu

Wat je verloor en hebt hervonden

Het is er, allemaal

Volgende week gaan er weer twee cursussen Palliatieve Zorg van start, eentje in Roermond, die is vol en eentje in Helmond, daar is nog plek voor 1 deelnemer. Deze vindt plaats op maandagen, beginnende 2 oktober. In Tiel staat er een cursus op het programma vanaf 9 november. Klik hier voor verdere informatie.

Wat verder nieuw is om te vermelden, is dat mijn sessies op het gebied van rouwtherapie en psychosociale therapie (deels) vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering bij de meeste zorgverzekeraars. Voor verdere informatie over vergoedingen klik hier. Ik ben aangesloten bij beroepsvereniging NFG (voor professionele therapeuten) en koepelorganisatie RBCZ (kwaliteitsregister voor vakbekwame therapeuten in de complementaire zorg).

Rouwtherapie of psychosociale therapie kan helpen, als blijkt dat je ooit ervaringen hebt moeten afschermen, die te overspoelend waren, te zwaar voor je draagkracht en zonder de aanwezigheid van liefdevolle mensen, die adequaat konden handelen op dat moment. Dit heeft impact op je hele leven. 

Als het voor jou tijd is om verschillende stenen, scheuren en verlangens in je leven in te sluiten, welkom!