De blik van de ander

(eigen foto, niet de foto genoemd in het verhaal).

De blik van de ander

Rond de jaarwisseling heb ik een aantal keer Dirk de Wachter beluisterd. Wat me toen raakte, was hoe je als mens met al z’n lastigheden en miserie de ander nodig hebt, de nabijheid van de ander, de vriendelijke blik van de ander. “Ik word (mens) in de blik van de ander. Dirk de Wachter beschrijft in zijn nieuwste boek “Vertroostingen” hoe hij in de miserie na een operatie aan uitgezaaide darmkanker, zo sterk de behoefte ervaart aan de menselijke blik.

Die behoefte aan de blik van de ander, ervaarde ik juist ook zo aan het begin van dit jaar. Door de lastigheid van een pijnlijke gordelroos, voelde ik me op dat moment bedrukt, moe en ook wel verdrietig om hoe ik opnieuw zo doorgegaan was zonder goed te luisteren naar mijn lichaam. In een gesprekje met een dierbare vriendin signaleerde ze dat er, in de loop van de jaren dat ze ons kent, in de interactie met mijn partner veel veranderd is. Ik vroeg toen: wat zie je dan? Eerst naar woorden zoekende, toen:  ‘je bent veel steviger’. Dat raakte mij. Zo stevig voelde ik me op dat moment niet, alleen zij zag mij in zijn geheel, heel. Die vriendelijke blik van haar, die mij echt zag, heeft mij zo goed gedaan. Door trauma kan je zomaar vergeten dat “je in wezen heel bent gebleven”, zoals de prachtige training heet van Gwen Timmer, die ik een aantal jaar geleden gevolgd heb. Ben nu met het vervolg hierop bezig, nadat ik in het najaar de opleiding tot rouwtherapeut heb afgerond bij Land van Rouw.
Een andere vriendin herinnerde me eraan dat je de ander zelfs kunt vragen om zijn of haar blik, als je op dat moment niet de beste versie van jezelf bent. Die neem ik mee het nieuwe jaar in.

Gister kreeg ik een foto met een zwaan, ook van een vriendin. Deze foto kwam zo binnen, de grijsblauwe kleuren van het water, de pracht, de stilte en de liefde, waar de zwaan zo het symbool van is. Ik blijf ernaar kijken, nog steeds, het beeld ontroert me. Het raakt zo aan mijn verlangen Liefde te weerspiegelen. Het wonder bestaat om anders te gaan kijken met behulp van de liefdevolle vriendelijk blik van de ander. Ik wens je voor het nieuwe jaar deze blik van de ander toe! En de moed om ernaar te vragen.

Ook in de palliatieve zorg is deze blik zo nodig. Ik krijg terug dat mede door mijn cursussen en begeleiding mensen anders zijn gaan kijken. Naar zichzelf, naar de ander. Welkom bij nieuw geplande cursussen Palliatieve Zorg in Oss, Hoofddorp en Goes, of voor begeleiding!