Vastberaden verduren

Hoe ben jij op weg gegaan het nieuwe jaar in? Zonder kleerscheuren? Of een veer gelaten? Met een rugzak vol verdriet? Neem je ook geschenken mee?
De post bracht een geboortekaartje met bovenaan de tekst “liefde is het enige wat zich vermenigvuldigt als je het deelt”. Als liefde stroomt, wordt iets heel moois geboren, het leven!

Soms echter blokkeert de levensenergie. Zit er iets heel pijnlijks in de weg. Of is de pijn zo overspoelend dat je brein het niet aankan. Dan schiet je als vanzelf in de overlevingsstand. Om overeind te blijven. Als je door moet, zoals veel zorgverleners nu. Dan verdoof je je gevoelens, verander je je eerste impuls naar sociaal geaccepteerd gedrag, onderdruk je je eigen behoeften, vereenzelvig je je met je rol, verinnerlijk je een ideaalbeeld van de ander, sluit je je gevoelens af en isoleer je je, kets je vervelende gevoel af op een ander, die dan de schuld krijgt, rationaliseer je, ontken je wat jou pijn doet. In het kort de negen afweermechanismen van het enneagram. Bij overspoeling helpend, maar niet op langere termijn. Herken je jouw overlevingsmechanisme?

Ik herken intussen de mijne: ik kan mijn gevoelens verdoven, bagatelliseren of omhoog mijn ladder op naar de hemel. Ik weet nog dat ik begin maart corona gelijkende symptomen had. Ik voelde me zo bang, wetende dat als het corona zou zijn, mijn situatie zomaar kon omslaan. Een gouden leidraad  voor mij, was “voelen, voelen en nog eens voelen”. Ik deed dat, kon erbij blijven, ik “verduurde”. Ik voelde toen ook heel sterk de behoefte om me te uiten, mijn angst te delen, het niet langer alleen op te knappen. Het hielp me enorm dat er iemand was die alleen maar luisterde en me vasthield. Het bijzondere is dat ik merkte dat angst, verdriet of boosheid te dragen is. Als ik gevoelens verwelkom. Als ik mezelf verwelkom. In liefde. En dan kan ik delen.
“Je hebt te verduren dat het onzeker, ongemakkelijk en pijnlijk is, veel langer dan je vooraf of in het begin inschatte. Verduren: het duurt en het duurt en het duurt, er lijkt geen einde aan te komen, vaak in combinatie met afzien en lijden” (Riet Fiddelaers-Jaspers in haar nieuwste boek Natriltijd). Mijn dochter en ik hebben de gewoonte elkaar een engel met kerst te geven. Niet voor niets dat ik juist de engel van het (on)geduld kreeg, die mij leert dat wachttijd mijn tijd is.

Ook neem ik als geschenk het woord “vastberaden’ mee 2021 in, als uitdaging. Sinds kort doe ik mee met een leesclub. Ons eerste boek was Mrs. Degas van Arthur Japin. Prachtig, unaniem. Mooi om te zien hoe we ieder met een verschillende bril dit boek hebben gelezen. Ik met een traumabril op. Bijzonder te lezen dat een trauma geen levenslange veroordeling hoeft te zijn. Dat je kan leren omgaan met verlies. Dat je te midden van groot verlies opmerkelijk krachtig en vastberaden kan zijn.

Dat zie ik bij een vriendin, die net de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker heeft gekregen. Krachtig en vastberaden haar lot aannemende in verdrietige vrede. Bij de zorgverleners, die ik afgelopen jaar in training of coaching had. Die uitreikten als het hen teveel werd. Charley Mackesy heeft dit uitreiken naar elkaar prachtig weergegeven in zijn boek “De jongen, de mol, de vos en het paard” (zie tekening).
Zullen we er zo voor elkaar zijn dit nieuwe jaar? En zo verduren en volhouden?!