Toename psychische klachten zorgpersoneel

Toename psychische klachten zorgpersoneel las ik onlangs in de krant. Vanwege de hoge werkdruk. Ik werd geraakt, niet alleen vanwege deze lijdensdruk, maar ook door het belang van aandacht voor de psyche van dit zorgpersoneel.  Dat krijgt het in de cursus Palliatieve Zorg, die ik geef. Het gaat niet alleen om aandacht voor de symptomen, besluitvorming, communicatie en spirituele zorg in de palliatieve fase, maar ook om  aandacht aan hoe jij zelf in de zorg staat. Met jouw gevoelens, gedachten, handelen en wie je in wezen bent. Met jouw stressreacties. Die vaak niet alleen te maken hebben met een hoge werkdruk, maar ook met je automatische patronen.

Daar kijken we naar m.b.v. het enneagram. Dit model brengt de verschillen in persoonlijkheid en je motivering in kaart.  Ook welke kenmerken je overneemt onder stress en hoe je je gezonde deel versterkt en daarmee je draagkracht vergroot. Dat doen we in een veilige setting, waarin je tot zelfreflectie komt, gespiegeld wordt en verbinding ervaart. Een persoonlijk coachgesprek maakt deel uit van de cursus.  Je ontdekt soms gestapeld verdriet of eerdere psychische verwondingen. Maar ook zicht op hoe je je staande hebt gehouden en hoe je er mee verder kan. Quotes van deelnemers aan deze cursus: “Heel interessant, een verrijking voor het leven.”” Zeer waardevol en nuttig, niet alleen voor mijn werk, maar ook gegroeid als mens”.

Velen in de palliatieve zorgverlening geven aan dat het zo’n voldoening geeft om er voor de ander te kunnen zijn. Om in afstemming op de ander echt contact te hebben en de juiste zorg te bieden. Om dit te kunnen blijven doen, is het des te belangrijker om ook naar jezelf als zorgverlener, als mens, te kijken, zoals naar je patronen onder stress. Wat bezorgt jouw stress en hoe uit stress zich bij jou? Wat zijn jouw valkuilen en schaduwkanten? Herkenning van patronen en erkenning daarvan, juist in een groep van gelijkgestemde mensen, doen zo goed. Als je benieuwd bent naar 9 verschillende stressreacties (deze gelden niet alleen voor zorgpersoneel), klik dan hier

Stress-reacties zijn diep menselijk en geven zicht op behoeften en verlangens waar niet aan voldaan is. Belangrijk dus dat je deze herkent. Ook bij de ander.  Als je je eigen levensgeluk serieus neemt en wil investeren in een cursus of persoonlijk gesprek, ben ik er voor jou! Voor zorgverleners in Rotterdam vanaf 10 oktober of vanaf 21 januari in Maastricht en anders, maak een afspraak. Van harte welkom!

Dit welkom is zo mooi verwoord door Floortje Agema in haar gedicht Welkom,  klik hier