Kalmeren, rouw en heling

Kalmeren, rouw en heling

In deze blog wil ik graag een oefening delen, die je zenuwstelsel kalmeert en verbindend werkt. Ook deel ik mijn ervaring van de verstrooiing van de as van iemand dichtbij. En breng ik je op de hoogte van mijn aanbod van gratis begeleiding aan zorgverleners en mantelzorgers.

De oefening Houd-jezelf-vast heeft mij erg  geholpen toen ik in maart last had van flinke hoestbuien, die mij benauwden en beangstigden. Ik merk keer op keer dat tijdens deze oefening iets in mij verschuift of dat mijn ademhaling zakt. Dat ik me bewuster word van mijn grenzen. Voor mij is het ook een oefening, die me verbindt met mezelf, helpt te zorgen voor mezelf, liefdevol te zijn naar mezelf.

Deze oefening om jezelf te kalmeren heb ik  geleerd van Gwen Timmer van Praktijk Parabel, toen ik bij haar afgelopen voorjaar de traumatraining volgde. Gwen heeft deze oefening van Peter Levine (auteur van het boek “De tijger ontwaakt”), de illustratie is van Heidi Hanson. De oefening is bedoeld voor het reguleren van jezelf als je te maken hebt met PTSS symptomen, overspoelende gevoelens van angst, onrust, woede, paniek of onbeweeglijkheidsreacties. Zie hier de instructies.

Afgelopen zondag is de as verstrooid van iemand dichtbij, uitgesteld door corona, op een plekje in de duinen, aan de zee, volgens haar wens. Diep geraakt door hoe alles samenkomt. Die dag ging de vraag uit een krantenartikel regelmatig door me heen:  “Misschien is er toch een plek, een sterrenhemel, waarvandaan de doden spreken?” Anna Enquist schrijft in haar nieuwe bundel “Aanvaard de groet uit hun verte”. Betekenisvol was het dat een van de naasten háár wens en antwoord verwoordde. Ontroerend te merken dat gezien en gehoord worden zo troostend is.

Intussen heb ik me aangemeld voor extra coaching in de zorg met sterk in je werk op vrijwillige basis, voor zorgverleners en mantelzorgers, voor een bepaalde tijd. Ik merk dat de corona crisis kan raken aan eerder doorgemaakte rouw, verlies of trauma. Zeker als dat zich heeft opgestapeld, stapeltjesverdriet. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van grote eenzaamheid en afgesloten zijn van de ander(en), van machteloosheid of hulpeloosheid. Ik merk ook dat in begeleiding angst of verdriet niet langer afgesplitst wordt, maar doorvoeld, doorwerkt en geïntegreerd wordt. Hierdoor kom je echt sterker te staan, ook in je werk. Mocht je behoefte hebben aan extra coaching, meld je aan of neem contact op met mij! Je hebt het rouw –of helingsproces wel zelf aan te gaan, maar het hoeft niet alleen!